Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2013. április 30., kedd
A rossz idő miatt a márciusi túra ismétlésére vállalkoztak a rendezők, úgyhogy amint lehetett elintéztem az előnevezést, és vártam ezt a hétvégét - pláne, hogy duplázóként alkalmi kitűző járt díjazásként :)
Közben kiderült, hogy munkahelyi elfoglaltságom lenne mindkét nap, de sikerült megoldani, hogy délelőtt egy gyors tempójú teljesítés beleférjen, így a rajtidő előtt már ott sorakoztam a jól ismert állomásépület peronján.
Picit később szóltak, hogy az előnevezéssel rendelkezők külön sorban mehetnek előre, így is tettem, és tényleg egy bélyegzésnyi idő után már indulhattam is. Azért megvártam, míg a GPS megtalálja a szükséges számú műholdat a trackeléshez, utána viszont kocogósra fogva robogtam a jól ismert, és az ezen a túrán megszokott arcát mutató útvonalon.
Mennyire másképp nézett ki márciusban ez a környék... A szél vitte a havat, ez az érdekes műalkotás (Ungvár ajándéka) is egészen másképp mutatott a havas téli tájban - sajnos csak utólag jutott eszembe, hogy a márciusban készült képeket is újra meg lehetett volna csinálni, immáron tényleg tavaszi verzióban...
A Széchenyi-emléknél lépcső föl-le, robogás tovább, erősödő szembejövő forgalomban - mindegy, ez a gyaloglat az alternatív útvonalak túrája nevet is megkaphatná :-) Mindegy, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.
A Rege útról balra fordulva még láttam az utánunk tömegével érkező résztvevőket, aztán a Farkasvölgyi úton néhány gyors lábú túratárson kívül szinte senki... Jó dolog az előnevezés, remélem, rendszert csinálnak belőle - akik rendszeresen túráznak a Budai hegyekben, azoknak bőven van alkalmuk a hűvösvölgyi állomáson járni :)
A Farkasvölgyi út végén csodaszépen összeborulnak a fák az aszfaltcsík vége fölött, hogy aztán a beton oszlopok között némi kockakővel kirakott átmenet következzen.
Itt egyszerűen be lehet lőni az irányt: gyakorlatilag a burkolat bal kéz felé eső (sz)éle mutatja az irányt a szemben lévő fás-bokros részen átvezető keskeny ösvény bejáratához.
Príma az idő, a kocogós kedvem is tartja magát, legalább is a völgy aljáig :-) Közben egy pecsételés a kápolnánál, aztán az éles jobb forduló után az emelkedőn inkább tempós gyaloglásra váltok.
Egy szintén gyalog/kocogva teljesítő sráccal beszélgetve robogunk fel Normafa megállóhoz, aztán Csillebércet is gyorsan letudjuk minden gond nélkül. A vasúti sín mellett, ahogy a leírás mondja, indulunk tovább - télen, akarom mondani márciusban a részben letaposott hóban azért kényelmesebben lehetett sétálni, mint most, a köveken :-) de az összképet tekintve inkább ez a napsütéses, tavaszi verzió tetszik :-)
Normafa felé egy kidőlt fát kerülünk ki, aztán már robogunk is lefelé a hegy túloldalán, Disznófő irányába.
A pont picit feljebb, a "macis" házikó magasságában van - lejöttünk, hogy visszamászhassunk egy jó meredek ösvényen - ilyenkor jön jól a bot, tempósan érek fel az Anna kápolnához, majd tovább az aszfaltig.
Virágvölgy állomáson páran a nagy kondérral birkóznak - teafőzésre készülődnek, úgyhogy "csak" limonádé van frissítőként - szégyenlem, saját pohár nincs nálam, így kénytelen vagyok eldobható poharat használni.
Kényelmes séta Makkosmáriáig - ismerős a környék mindkettőnknek, úgyhogy az itt-ott hiányzó jelzések nem okoznak gondot, bár sajnos van mit pótolni...
Makkosmárián újabb pont, majd a P- jelzés következik - eszembe jut, hogy a Piroson ősszel, ellenkező irányba vajon milyen lesz... Mindegy, az még messze van - János-hegy állomás viszont nem, itt találkozunk a Lillafüredről ide került motorvonattal. Bélyegzés után felkapaszkodunk a lépcsőn a P- jelzésig - érdekesek ezek a lépcsők meg emelkedők... Ahogy telnek az évek, egyre rövidebbek :) Vagy csak rövidebbnek tűnnek?
A János-hegy csúcsához vezető lépcső is ilyen, bár kevésbé tűnik fel - talán azért, mert gyakran járok erre :) Gyors bélyegzés után lehet robogni tovább - igaz, itt csak tempós gyaloglással, mert nem kéne a Sárga előtt pár nappal lesérülni.
Szépjuhászné állomáson gyors kanyar a pénztárakhoz - itt kapjuk ugyanis a bélyegzést.
Egy iramodással "feltrappolok" a Nagy-Hárs-hegy emelkedőjén - jó, a végén inkább szuszogós séta az a trappolás, de egyben összejön :-) A kilátóhoz érve már a levegővétel is normálisan megy :-D No, innen már tényleg nincs sok, a Bátori-barlang melletti ereszkedés egyre rosszabb, most már száraz időben is - nem tudom, de tényleg ideje lenne lépcsőt kialakítani, vagy a sziklára terelni a jelzést...
A Kis-Hárs-hegyre a kunkor gyorsan letudva, mint ahogy Hárs-hegy állomás is, illetve a Nagyrétig hátra lévő kényelmes sétaút is - igaz, itt már csak laza sétára futotta - az órára meg a leírásra ránézve bőven lesz idő a cél 12:30-as  nyitásáig, bár nekem délután dolgom van, így jó lenne mielőbb visszajutni a rajtba.
A Nagyréten egyenesen megcélozzuk a pontot, utána a Villám-utcában elsütöm az "azért villám, mert úgy megy rajta az ember, mint a villám. Olyan cikk-cakkban" gyenge poént, közben remélem, hogy a pont most is lent lesz a tisztáson - no, ez nem jött be, de sebaj, legalább a Fazekas-hegyről is csinálok egy fotót.

Aztán már csak lecsorgunk Hűvösvölgybe - a vasút alatti átjáró előtt egy szebb napokat látott régi felirat hever a földön - a mai Csillebérc állomásról mentették meg - kár lenne érte, hiszen egy kortörténeti emlék...
Gyors kanyar a múzeum felé - a pizzéria teraszán söröző túratársak szólnak, hogy a célban még senki, nem kell sietni - azért csak igyekszem, hátha...
A célban valóban még csak készülődnek, de aztán rövid várakozás után kapom a célbélyegzést, az oklevelet - a kitűzőre viszont várni kell. Sétálgatok egy picit kint a jó időben, közben érkeznek Gyuriék - no, akkor a kitűzőkre sem kell sokat várni, és így is lesz: a szép havas fotóból kreált alkalmi kitűzőt átveszem, aztán megyek kajálni. A menü a jól bevált, szerintem nagyon ízletes lecsós tokány tésztával, illetve az elmaradhatatlan 2dl-es dobozos Sió ivólé.
A vonatot simán elérem, nincs tömeg, úgyhogy kényelmesen utazhatok vissza a rajtba, ahol aztán autóba ülök, és irány dolgozni :-/


Track: Track_GYERMEKVASUT_NYOMABAN_ISMETLES_2013_szurt.gdb

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.