Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2014. május 3., szombat
Budapestről nézve Szendrő nem kicsit van messze, ráadásul a közlekedés sem annyira jó... Ezért aztán aki távolabbról jött erre a sok távon megrendezett túrára, annak célszerű volt már másodikán délután/este megérkeznie - annál is inkább, mert a rendezők másodikán estére is csináltak programokat.
Nekem egyszerű dolgom van: előző este érkezünk a szüleimhez, így a túra reggelén csak 22km-nyi autózás vár rám a rajtig.
Szeretnék hamar végezni, így korán érkezem - helyszínen elsőként nevezek a rövid távra - mivel nem volt 100%, hogy tudok jönni, ezért nem éltem a webes előnevezés lehetőségével.
Váltok néhány szót Nyomdásszal, aki szintén "hazai" tájon jár errefelé - térképet most sem veszek :-) és könyvet is csak a célba érkezés után. Az, hogy itt van, és kedvezményes térképvásár van, az is jelzi, hogy Cartographia kupa forduló ez a rendezvény is - nem titok, részben engem is ez motivált arra, hogy eljöjjek - a csodálatosan felújított edelényi kastélyba érvényes kedvezmény, amit a túra résztvevői kapnak, az csak azért nem, mert a nyitás másnapján már megnéztük családostól, és... Tényleg olyan szép, mint a www.edelenyikastelysziget.hu oldalon látható képeken - illetve még szebb. Egy aggteleki, miskolci (Lilalfüred, Tapolca) hosszú hétvégével egybekötve érdemes ellátogatni ide.
De vissza a túrához - leírást olvasva, térképvázlatot nézve lépek ki az iskola kapuján: irány jobbra, majd a Bódva híd előtt megint jobbra, aztán a töltésen hosszan... Megnyújtom a lépéseimet, gyors szeretnék lenni, igaz, a töltésn magas a fű, ráadásul vizes is, de sebaj, majd megszárad :)
Jelzések vannak a fákon, a töltésről később balra le kell menni - no, itt nincs, pontosabban távolabb, egy villanyoszlopon talán van... Összerakok egy nyilat néhány vastagabb ágból, majd elindulok a nem túl magas töltés oldalán lefelé, és rendesen megcsúszok. Nagy balettmozdulat, és bár állva maradok, de a hátamban sikerül valamit nagyon megrántani - ugyanis rettentően elkezd fájni... No, akkor innentől lassan megyünk tovább :-(
Az egykori TSZ-majort megkerüli az útvonal, aztán a főút túloldalán irány az első ep.-nak helyet adó településrész. Itt páran az aszfalton érkeznek - ők nem tértek le a töltésről, hanem kimentek rajta a főútig.
Az ep.-n édességet kapunk, meg egy figyelmeztetést, hogy sár lesz fölfelé, de van kerülő út jelezve az úttól jobbra.
Persze, van kerülőút - a sáros szakasz középső része mellett :-D Mindegy, ha már itt van a sár, akkor élvezzük, nem?
A gerincre fölérve túratársak hezitálnak, hogy merre van az arra - mennének tovább a jelzésen, de aztán a térkép, meg egy elbújt jelzés alapján sikerül a jó irányba (vissza)fordulni.
A nylít itt-oott bokrokkal tarkított rész után végre erdő következik - igaz nem túl hosszan. Utána viszont szép a kilátás a környékre, illetve kicsivel később a várhegyre - ahol a következő pont található.
Addig persze lehetőleg a jelzést követve kéne haladni - ahogy nézem a TUHU-s térképet, sikerült :)
A várhegyhez vezető ösvény előtt némi aszfalt, innen "rutinosan" fordulok jobbra, bár csak másodszor járok erre :-P
Több fotótéma is adja magát rögtön az út szélén, illetve később, a fenyőfák között haladva, ráadásul egy kilátó is áll a várhegy tetején... No, a gyors teljesítésnek már így is annyi, úgyhogy a bélyegzés után irány a kilátó. A kilátó, ahova úgy lehet fölmenni, hogy lemegy az ember, ugyanis pinceszintről indul a lépcsőzés fölfelé - a pinceszint kiállítási térként funkcionál - körbe is sétálok, mielőtt fölkapaszkodnék a fából épült torony felső szintjére.


A kilátóból szép körpanorámatárul a szemem elé - Szendrő felé fordulva a református templom ezen a túrán nem érintendő harangtornya is látszik - tizenéves voltam, amikor a Tájak Korok Múzeumok mozgalom keretében először jártam ott - akkoriban sok-sok múzeumot, műemléket, természeti érdekességet jártam be ennek a mozgalomnak a keretein belül. Nem tudom, van-e még ilyesmi - utána kéne nézni...
Ez a kilátózás, meg a pontőrökkel való beszélgetés jó fél órámba került, de a szintidőbe belefért :-)A kilátó után leereszkedek a főútig, a leírás szerint  a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezetnél át a főúton - és elkezdek azon töprengeni, hogy mi a GIRO-kódja (556) - ez már munkahelyi ártalom :-)
A barlanghoz vezető kitérő következik - a kellő helyen ott van a szalag - magas a fű, sok a szemét,d e bokaficam nélkül sikerül a barlangig eljutni. Zsírkrétás pont, felírom a kódot, elolvasom a rövid tájlékoztatót, aztán elindulok visszafelé.
A központban még egy helyen állok meg: egy szépen kialakított, fedett emlékhely ez, ahol Szendrő bemutatása mellett a 2010-es árvízi védekezésről láthatók fotók, illetve egy márványtábla mutatja, hogy milyen magasan volt akkor a Bódva szintje.
Célba érve megkapom a szép oklevelet illetve kitűzőt, és némi "szokásos" energiapótlás után hazafelé veszem az irányt, hiszen este megyünk Budapestre - otthonról haza - mert holnap a Péterhalmi erdő vár egy újabb túrával.

Track: Track_VITEZLO_10_2014_szurt.gdb0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.