Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2013. december 1., vasárnap
Késő őszi időben egy "kötelező" családi séta, hiszen Gabinak ez lett a tizedik Budapest-kupás túrája. Reggel helyett késő délelőtt érünk a rajt közelébe, autót jó messze sikerül lerakni, de így is el tudunk 11 körül indulni, ezen a nyúlfarknyi, jól ismert útvonalat bejáró túrán.
A kellemes, ám csalóka őszies idő miatt meg-meg állunk ki- és begombolkozni, meg persze fotózni is; szerencsére a tempó, amit közben sikerül diktálni, az nagyon jó, a terep is príma, úgyhogy haladni is tudunk :-)
Makkosmária felé még megvan a kedvenc "integetős" fa; ezt is megörökítem, hiszen az erdőművelés nyomait jócskán lehet látni a jelzés mentén, és ki tudja, mikor érnek ide...
A pont az esőbeállóban van - egy mikulás-sapka jelzi - messziről nem igazán tűnik fel, de csak sikerül az igazolást begyűjteni - egy randa púppal együtt, ugyanis az esőbeállóba belépni csak mély főhajtással lehet...
Emiatt aztán morcosan kezdjük meg a kapaszkodást Normafa felé, de aztán csak felcammog kis csapatunk, bár mire felérünk, sikerül jelentősen elkoptatni azt az időelőnyt, amit korábban összeszedtünk. Ez azért nem akkora gond, hiszen szint már nem sok van előttünk, és a szintidőn belüli teljesítésre minden esély megvan. Sőt. De ezt azért nem újságolom el a lányoknak, hanem megyünk szorgosan előre, előbb picit le a Z- jelzésen, majd az Anna-kápolna felé a Kc-t követve.
A gyerekek is jól ismerik már ezt a szakaszt, szépen mennek, amerre a jelzés mutatja - itt-ott persze némi nézelődés belefér, hiszen a panoráma igen-igen sokadszor látva is nagyon szép.
A következő pont a János-hegy csúcsán, a kilátó mögött van, ahogy kell - mi illendően a lépcső felől a P- jelzésen érkezünk - egy lendülettel leküzdve ezt a tényleg utolsó emelkedőt, hogy aztán a padon ücsörögve, a ponton kapott édességet rágcsálva még egyszer kifújjuk magunkat.
A kilátót a jelentős forgalom miatt kihagyjuk - tudom, minden alkalommal ígérem, hogy felmegyünk, de ami késik, közeledik, fogunk egy "Fel a János-hegyre" kirándulást csinálni, csak és kizárólag a kilátó megmászásáért :)
A lefelé menetelés szinte eseménytelen, egy normális kerékpáros társaságtól eltekintve - tudják, hogy a Pozsonyi-hegyen a jelzésen kerekezve tilosban járnak, viszont ahogy kell, igyekeznek vigyázni a gyalogosokra, nem őrültködnek, nem az adrenalinlöket miatt zúznak lefelé a hegyről... Ilyen is van, sajnos kevesebb, mint kellene - ha a "Normafa fejlesztése" során ezen a téren (kerékpárutak, downhill pálya kijelölése/kialakítása) sikerülne előre lépni, az mindenkinek hasznos lenne...
Némi séta még, aztán cél, és sorakozás. Várjuk a buszt, mert azon maradt a díjazás egy része... Busz befut, a krampuszok meg a mikulás is szorgalmasan forgolódik, és hordják befelé a dobozokat, aztán a sor is megindul, célpecsét, oklevél, kitűző, mikuláscsomag - és a zsúfoltság miatt gyors indulás haza.
Maga az ötlet, hogy a Budai hegyekben is legyen "Mikulás-túra" jó és díjazandó. A rettentően lerágott csont útvonal, és a jelentős tömeg khm. nehézkes kezelése sajnos sokat levon a túra értékéből.0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.