Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2013. december 30., hétfő
Lassan hét éve, hogy ezzel a túrával elkezdtem a 2007-es túraévet, meg a teljesítménytúrázást, így aztán egyértelmű volt, hogy idén is ott leszek - annak ellenére, hogy idő közben az év elejéről az év végére került ez a kellemes séta.
Igyekeztem korán a rajtba érni, és úgy terveztem, hogy tempósan végigmegyek a jól ismert útvonalon... Ez részben sikerült is :-) A nevezés gyorsan ment - miután kiderült, hogy a belső asztalnál van a nevezési lap, amit ki kell tölteni, és csak utána kell sorakozni a bejárathoz közelebbinél... Apró, de zavaró hiba, ami meglepő egy rutinos szervezőgárdánál. Az viszont plusz pont, hogy megkérdezték, mikor indulok, és ahogy kértem, lett kb. 10 percem szedelőzködni.
Erre szükség is volt, minthogy a GPS is nehezen szedte össze magát, és Panni és a húga is érkezett nevezni - Töki kutya társaságában :-) Természetesen megvártam őket, aztán együtt eredtünk Attisék nyomába.
Hatodik teljesítés ide vagy oda, bizony a Pál-völgyi barlangnál sikerült immáron sokadszor rossz irányba indulni - igazán megjegyezhetném, hogy a Szent Mihály szobornál jobbra kell tartani. Két éve még mi kiabáltunk itt vissza másokat. Hiába, egy év kimarad, és máris kopnak az emlékek :-D Gyors korrigálás után ismét a helyes úton, "kellemes" aszfalton fogyasztjuk a métereket - távban és tengerszint feletti magasságban egyaránt. Ez utóbbit persze nem sokkal később visszaszerezzük, ahogy élesen balra ráfordulunk a Mátyás-hegyen átvezető K+ jelzésre. Nem sietünk, megyünk a "szokásos" tempónkban. Köd van, panoráma erősen korlátozottan, úgyhogy fotómegállások sem lassítanak.
Lefelé aztán belassulok egy picit, mert a cipellőm alaposan elkoptatott talpa igencsak csúszkál a párától nedves köveken, és nem lenne jó összetörni magamat...
Az első EP-n Bajári sporttárs ücsörög a kocsiban, és osztja szorgalmasan a bélyegzéseket, aztán az aszfaltnál már az Attisékkal kiegészült társaságot érem utol.
Pannival kényelmes tempóban állunk az élre a Hármashatár-hegyre felfelé menet, aztán persze illendő módon bevárjuk a többieket :-) Érdekes, beszélgetve egészen gyorsan felérünk a ponthoz, ahol a szokásoktól eltérően nem Vagdalthúsék őrzik a pontot - viszont van szíverősítő, amiből egy kis kóstolót köszönettel elfogadok, hiszen messze még a cél, addig bővel kilihegem :-P
Hosszabb pihenő után indulunk tovább, immáron lefelé - Kc, majd S- jelzés, gyorsan haladunk, hiszen a terep is príma, az időjárásra sem lehet panaszunk - maximum annyi, hogy nem téli, de egye fene, ezt elnézzük neki .-)
Azért a parkoló után, a S- meredek lejtőjénél picit lassulunk - tényleg picit, hiszen Határ-nyeregnél "lendületből" sikerül majdnem rossz irányt venni :-)
A következő emelkedő is olyan, mint a HHH-re fölfelé: szinte észre sem veszem, és már Hűvös-völgy felé ereszkedünk - ezért is jó társasággal túrázni.
A ködben csak hallom, hogy a gőzös indulni készül a fűtőházból,  de látni semmit sem látok belőle, aztán amikor már majdnem feladom a várakozást, elkezd közeledni a hang, aztán meglátom a fújtató, füstöt okádó mozdonyt is kibukkanni a ködből. Szerintem megérte az a pár percnyi várakozás :-)
A Nagyrétet megkerülöm, bár a pont a Nagykovácsi út túloldalán szokott lenni... És valóban: Bíbor és Husi úr most itt őrzi a pontot, és osztja a bélyegzést, meg a Horalky nápolyit. Nem időzök sokat, hiszen jó lenne beérni a többieket, így aztán a Hárs-hegy pillérén is tempósan megyek fölfelé, arra gondolva, hogy a P50-en mennyire más volt itt gyalogolni :-)
Fent, már a szintes szakaszon érem be Attist és párját, aztán a S- felé vezető szerpentinen a többieket - igaz, picit lihegve :)
A Kaán Károly kilátót csak lentről nézzük meg - felmenni nem érdemes, a ködöt lentről is tökéletesen látjuk :-)
A Bátori-barlangnál természetesen a híd felé megyünk, bár fent, a sziklán átóvatoskodva kevésbé rongálnánk a hegyoldalt - de a jelzés az jelzés, erre megy és kész. 
Lent a pihenőnél megállunk, felírjuk a pontőrt helyettesítő feliratot, aztán a spontán csoportkép után indulunk is tovább.
A Kis-Hárs-hegy a következő szusszanás helyszíne, a kilátót én kihagyom, el bírom képzelni, milyen lehet a köd onnan nézve :-)
Egy kis erdei séta még lefelé, aztán aszfalt - a Szerb Antal utca is készen van már, aztán le egészen az Ördög-árokig, hogy a túloldalon visszaszerezzük az imént leadott helyzeti energiánkat az oly sokszor  szidott, de most valahogy könnyen legyűrt Battai, illetve Nagybányai lépcső megmászásával :-)
Az Apáthy-sziklára kisétálunk, Attis mutatja, hogy mit merre (kéne) látni :-)
Az itt készült csoportképben az a jó, hogy bármilyen hátteret mögé lehetne fotoshoppolni, annyira szép, egyenletesen szürkésfehér a háttér :)
A pont lent, a barlangnál van, nem kell megmászni a sziklát, mint múltkorában - és ez így van jól, hiszen védett területen járunk.
Aztán a buszfordulóhoz kiérve következik a túra városi szakasza - a meredek Kapy utcát keresztezzük, A Balogh Ádám sziklánál egészen jól berendezkedtek a hajléktalanok... Aztán a Tömörkény utcában még megmásszuk a nagyjából utolsó emelkedőt, a Törökvészi utat elérve pirinyó hezitálás, majd egy futó útbaigazítása után a zebrán átkelünk, és pici repeta jön az erdei sétából - az Érzékek ösvényén :-) Jó, a Ferenc-hegyen, de ha egyszer így nevezték el ezt a tanösvényt, akkor nem hívhatom máshogy, nem igaz?
Aztán ismét aszfalt, a barlang utcán megjelenik a Zb jelzés, megyünk, mendegélünk, a meredek lefelét most jól bírja a térdem, nem úgy, mint első alkalommal, sok évvel ezelőtt.
A célban gyors adminisztrálás, az emeleti büfében a szokásos zsíros- margarinos-lekváros kenyér és tea vár még ránk.
nagyon örülök, hogy a tavalyi kihagyás után idén ismét megrendezték ezt a túrát - kérjük 2014-ben is! (Sajnos a TTT-s előzetes listában nincs ott ez a túra, de remélem, ez nem marad így, pláne, hogy a Fóti Somlyó, ami szintén a két ünnep között volt korábban, 2014-ben lesz utoljára, és akkor is májusban)


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése