Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2012. január 15., vasárnap

Téli túra - reggelre havat is kaptunk, bár nem sokat, de legalább a téli túra érzése nem merült ki abban, hogy hideg van :-)
A rajtban sokan vannak, de sikerül úrrá lenni a káoszon, és a rajtidő végén elindulok. Az aszfalt és a vasút közötti sétaút szinte kihalt, én azért szigorúan igyekszem követni a jelzést, úgyhogy ezt választom. Tempósan megyek, hiszen az, hogy hűs szellő lengedez, az igencsak enyhe kifejezés arra, amit kapunk ezen a részen.
Normafánál ki tudja, hanyadszor megcsodálom a panorámát, aztán megkeresem a pontot - túratársak segítenek, ők már nem először járnak erre ma :-)
A székelykapunál elindulok lefelé, elbambulok, és egy gyalogúttal arrébb kezdek kocogni lefelé, de szerencsére hamar feltűnik, hogy nem-annyira-ismerős-mint-kéne útra tévedtem, és némi iránymenettel már helyesbítek is. Jeges, csúszós lefelé, de azért lehet haladni, kocogósra fogom, bár csúcsokat dönteni nem fogok ma, de nem is cél, sőt, idén egyáltalán nem akarok azzal foglalkozni, hogy "jobbat menjek" a túrákon, mint korábban.
Makkosmáriánál megkapom a következő bélyegzést, majd irány a kellemesen emelkedő P- jelzés. Itt-ott belekocogok, érkezik a virág-völgy felől a S-, a völgyből kifelé persze gyaloglásra váltok...
Az egyik kereszteződésnél szép farakás "jön szembe" - erdőművelésre itt is szükség van, hogy az unokáink is szép, árnyat adó erdőben kirándulhassanak majd.
Szépjuhászné előtt az oda-vissza szakaszon ismerősök jönnek szembe, ők már túl vannak a Nagy-hárs-hegy megkerülésén, meg a következő négy(!) ellenőrzőpont bélyegzésén, de ami késik, közeledik, és hamarosan az egykoron Ságvári liget névvel illetett állomás mellett kapom a harmadik bélyegzést, illetve fogyaszthatok némi rágcsálni valót és teát. Nem időzök persze sokat, hiszen a Hárs-hegy megkerülése után még járni fogok erre, úgyhogy neki is vágok a "betétkör" megtételének, azzal a gondolattal, hogy ha túl leszek rajta, akkor már csak a János-hegyet kell megmászni, és gyakorlatilag kész... A 4. ep után eszembe jut a "hetvenötödik" túrám, meg a tavalyi teljesítés is, aztán gondolataimba merülve bekocogok a pontra...
A Hárs-hegyi nyereg érintésével ismét Szépjuhászné következik, tea, keksz, aztán rádöbbenek, hogy János-hegy után még Disznófőhöz le kell sétálni... A P- jelzésen fölfelé erősen megtolom, mögöttem keresztbe lezúdul néhány hegyibringás, keresztül a turistaúton... Persze ha szólnak nekik, akkor az adrenalinlöket miatt elég durván reagálnak...
A kilátóba nem megyek föl, de természetesen a csúcson keresztül vezető jelzést követem, és utána automatikusan fordulok rá a Z3 meredeken lefelé tartó ösvényére.
A pont után a kellemes ösvény, majd az aszfalt kocogásra csábít, de nincs hozzá kedvem, úgyhogy kényelmesen sétálva érek a Tündér-szikla felé vezető leágazáshoz.
Beszédbe elegyedek egy kiránduló családdal, és innen egy jó darabig együtt sétálunk. Disznófőnél röviden elmondom az általam ismert történetét a forrásnak, meg hogy miért Disznófő, aztán fölfelé nagyobb tempóra kapcsolva elbúcsúzom tőlük.
Ismét Normafa következik, most már tudom, hol keressem a pontot, ahol megkapom a 10. bélyegzést. Innen már tényleg csak be kell sétálni a célba. 
Közben szerencsém van, mert szemből érkezik a gőzös, úgyhogy némi bozótharc árán készül róla néhány fotó.

A célban oklevél és kitűző vár, és persze az elmaradhatatlan zsíros kenyér hagymával. Sajnos a túra végére a térdem csúnya gondolatokra késztetett, úgyhogy egy időre pihentetni kéne... Pláne ilyen hideg téli időben.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.