Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.



A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2013. április 23., kedd

Ismét egy családi séta, szokás szerint késői indulással. Ez utóbbi miatt négyünknek csak egy itiner jut, minthogy igen-igen sokan jöttek el erre a kellemes túrára.
Ez persze nem gond, hiszen ismerős az útvonal, így a lapot tényleg csak akkor veszem elő, amikor pecsételni kell.
Először tehát a Normafa út mellett, ahol letér a jelzés a rét felé. Pecsételés gyors, igyekszünk tovább, mert a szintidő a gyerkőcökhöz mérten szerintem picit szűkös, úgyhogy a rétes büfé kínálata most kimarad, de a panorámát azért -immáron sokadszor- megcsodáltuk, aztán a székelykapun keresztül irány Makkosmária.
Kényelmes tempó, ragyogó jó idő, 20-as távon induló ismerősök érkeznek szemből - ez egy ilyen túra :) Aztán csak leérünk, a pont a szokott helyen, jobbra, a fedett asztalnál van. Itt szusszanunk, pici evés-ivás - közben számolom, hogy mennyi idő és táv van hátra - érdekes lesz, de beleférhetünk.
A P- jelzés kelleme emelkedővel búcsúzik a makkosmáriai tisztástól - legyűrjük, aztán a szintesbe váltó széles úton tempósabban haladunk, én azért az "integetős fát" csak lefotózom, sajnos az állapota már csak romlik - de még bőven tartja magát, remélem még sokáig.
Nem így az a fa, amit néhány hete láttunk egy nagy odvas lukkal a törzsén - a "maradék" fás rész már nem tartotta meg, és kidőlt - keresztbe elzárva a sétautat.
Bár a túra neve "Gyermekvasút 10", egy szál vonatot sem sikerült közelebbről látni Szépjuhásznéig. Itt ismét tartottunk egy rövid pihenőt, aztán nekivágtunk a Hárs-hegyre felfelé vezető meredek szakasznak, ami számomra is meglepően jól ment a lányoknak - egy apró szusszanásnyi megállással értünk fel a szintes részhez, ahol azért kellett egy pici szuszogás, mielőtt tovább indultunk. A kilátónál már látszott, hogy a szintidő nem igazán lesz elég, így aztán -kihasználva a lejtős szakaszt igencsak tempósan robogtunk lefelé. A tempó nagyjából a célig kitartott, a szintidő viszont nem, de a rendezőket ismerve tudtam, hogy nagy gond nincs, a teljesítést ugyanúgy elismerik - pláne, hogy utólag számolgatva eddig ez volt a legjobb átlaggal teljesített túrája a gyerkőcöknek.
A célban megkaptuk az okleveleket és a kitűzőket, aztán amíg a lányok falatoztak (zsíros kenyér, hagyma, szokásos túramenü), addig ismerősökkel beszélgetve telt az idő, míg egyszer csak szirénázás, és beáll az állomás elé egy tűzoltóautó...
Mint kiderült, az alagútnál valamilyen okból füstölni kezdett a sinek között az olajsár, és az avar is égett, úgyhogy a vonat (amire már megvolt a jegyünk) bizonytalan ideig (legalább egy óra)  nem indul...
Számolgattunk, hogy villamos-busz hogyan, miként - aztán abban maradtunk, hogy megvárjuk, amíg visszajeleznek a tűzhöz kiment vonatról, hogy mi a helyzet. Rövid időn belül ki is derült, hogy egy vonat(pár) m,arad ki, azaz fél órán belül indulunk. Ekkor kitaláltuk, hogy lángost kéne enni - le is szaladtam a jól bevált lángosos bódéhoz, de amekkora sor volt, és amennyi lángost, palacsintát, ezt-azt kértek előttem... Sajnos nem fért bele az időbe, úgyhogy egy (újabb) lángosozással lógok a lányoknak :) Viszont a vonatozás kellemes élmény volt, úgyhogy máskor is jövünk :-)


Track: Track_GYERMEKVASUT_10_2013_szurt.gdb

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.