Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2011. május 7., szombat

Új rövid túra a naptárban, kellemes, napos idő, optimális körülmények egy családi programhoz, úgyhogy négyesben indultunk a rajtnak helyet adó iskolához.
Zugliget, úgyhogy már hagyományosan :-) sikerül picit kavarni autóval, de azért megvan a Libegő alsó állomása, utána a nem is olyan régen látott aszfaltos szakasz, és utána feltűnik az iskola is.
Leparkolok, aztán kényelmesen besétálunk az udvarra - a gyerkőcök lefoglalják magukat a játszótérrel, míg én a nevezést intézem. A nevezés után rövid aszfalt után elkezdünk fölkapaszkodni a Disznófői út aszfaltján a szalagozást követve a Z- szemétdombos letéréséig.
A Z- innen nagyjából szintben halad, úgyhogy a további szintekért a Z3-ra váltunk, közben persze virágok, bogarak, mint látványosságok állítják meg a gyerkőcöket - nem gond, hiszen ezért is jöttünk :-)
A Tündér-sziklánál megcsodáljuk a pazar panorámát, aztán tovább, fölfelé, hiszen vár minket a parkolónál az első ellenőrzőpont.
A pont után a hullámzó Z3 jelzést követjük, pazar az idő, jókedvűen sétálunk, itt-ott meg-megállva virág- bogár- bármi más alapos megszemlélésének a céljából :-)
A Z3-ról Z+-ra váltunk, keresztezzük az aszfaltot, és hipp-hopp, balról érkezik a P-S-, jelezve, hogy hamarosan Szépjuhásznéhoz érkezünk.
A P- jelzésen néhány erősen illuminált, iqnuku szinten mozgó, ellenben igencsak harsány egyetemista társaságot kerülünk ki (ezt látva nem kár az egyetemek összevonásáért és a hallgatók létszámának a csökkentéséért - értük nem lenne kár), szerencsére gyorsabb haladásra képes egy három éves gyerek, mint ők... (Hozzáteszem, Miskolcon mi sem voltunk absztinens szentek, de igyekeztünk mások zavarása nélkül megoldani a bulizást...) No mindegy, lapozzunk.
Hála az időjárásnak a a P- lefelé  teljesen sármentes, és nemsokára a P+-on haladunk a frissítőpont felé.
A kajaponton zsíros meg margarinos-lekváros kenyér az ellátmány, amit szörpökkel öblíthetünk le - ki-ki választhat kedvére való energiapótlást :)
Juci persze rohangál (naná, hogy visszafelé...), de sebaj, belefér a napi kilométerembe ez is :-)
A frissítés után tovább megyünk immáron a Sc jelzésen, aztán meg a Mária-utat követve. A S- után számomra is ismeretlen az út, aztán persze a Schüller-út már ismerős, ahogy a S-S3 kombináció a Kis-Hárs-hegy tetejéig is.
A kilátóba természetesen felmegyünk, majd a túloldalon követjük a szalagozást, illetve a szépen elkészített jelzéseket, egészen a Z- aszfaltjáig.
A Budakeszi út után ismét erdő - fiatal fák között vezet fölfelé az ösvény, hogy aztán néhány kanyar után a Libegő alatt találjuk magunkat. Itt egy agyhiányos hegyibringás majdnem telibe talál minket - szerencséje volt, maradjunk annyiban, pedig szívem szerint nyugodt lélekkel ráhívtam volna a rendőröket.
Innen a Zugligeti út mellett/fölött haladó keskeny ösvényen, majd az út melletti járdán értünk be a célba, ahol a jól megérdemelt oklevél és kitűző várt mindenkire - a többféle kenőanyaggal kent kenyerek és szörpök mellett, természetesen.

Sajnos a Budai hegyek nagyon közel vannak, így sok olyan humanoid is odatéved, akinek semmi keresnivalója nem lenne arrafelé. Anno az egyik TT-n a DINP illetékesei - végül is jogosan - kérték számon az egyik ponton ücsörgő pontőröktől, hogy mi is zajlik épp, a Zemplénben egy túra el is maradt amiatt, mert a kerékpáros indulók miatt 100.000 Ft fölötti hatósági díjat kellett volna a rendezőnek kifizetnie...

Szeretném végre azt is látni, hogy a János-hegyen is megjelennek az illetékesek, és előszedik a részegeket, a keresztül-kasul száguldozó bicikliseket, a szemetelőket... Tudom, ez egy szép álom - talán a gyermekeim még megérik ezt is. Bár ahogy terjeszkedik a város, meg ahogy egyre alacsonyabb az a bizonyos kerítés, már ebben is kételkedem...

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.