Zeller (zöldség)

Zeller


 (Apium graveolens)

K100 visszaszámlálás 2022

Blogarchívum

Címkék

2010 (50) 2011 (47) 2014 (37) 2012 (35) 2013 (34) 2009 (31) 2015 (30) 2007 (23) 2008 (22) Gyermekvasút nyomában (17) seprű (12) Monoton (11) éjszaka (11) Bia 25 (10) Budai 50 (10) Gyermekvasút nyomában N (9) Hegedűs Róbert emléktúra (9) Meteor (9) Vasas maraton (9) 2016 (8) Budai kilátók (8) Gyermekvasút nyomában É (8) Halmi dűlő (8) Sárga (8) Együtt a magyar családokért (7) Gyermekvasút túra (7) Kinizsi (7) A város peremén (6) Barlangtól barlangig (6) Budai tájakon (6) Fóti Somlyó (6) Himbi-Limbi a Libegő alatt (6) Meteor 21 (6) Monoton minimaraton (6) Tojás (6) rendezés (6) BUÉK (5) Buda határán (5) Budai kilátók extra (5) K100 (5) Normafa (5) Piros (5) Téli Gyermekvasút (5) bejárás (5) EKF (4) Gyertek ki a Vadasparkba (4) Szomor (4) Zöld (4) Buda bércein (3) Budai trapp (3) Budapest terep félmaraton (3) Falasokk (3) HASE (3) Merzse-mocsár (3) Monoton maraton (3) Szurdok (3) Tojás 30B (3) Téry Ödön emléktúra (3) Tündér 7 (3) Vár a Mikulás (3) Éves összefoglaló (3) Óbudai határtúra (3) Aragonit 10 (2) Csabdi (2) Gerecse 50 (2) Határjárás (2) Hegedűs Róbert emlékséta (2) Hárs-hegyi hétvége (2) KTF (2) Kitörés (2) Lábatlan (2) Meteor maraton (2) Monoton félmaraton (2) Nagybörzsönyi négylevelű (2) Pilisi trapp (2) Retro túra (2) Tanúhegyek nyomában (2) Tojás 30A (2) Tátralátó (2) Vitézlő (2) Vértesi barangolások (2) Zongor 45 (2) Zsíros deszka 10 (2) szalagozás (2) terepfutás (2) Éger-völgy (2) 11km a XI. kerületben (1) 20 éves a TTT (1) BEAC 30 (1) BSI-túranap (1) Balaton 20 (1) Budai 25 (1) Budaörsi dolomitok (1) Bujáki kikelet (1) Börzsönyi kék (1) Corvin (1) Cserhát (1) Dolina (1) Don Bosco (1) Dél-börzsönyi kilátások (1) Dűlőkeresztelő (1) Együtt a magyar családokért (Á) (1) Forrástúra (1) Forrástúra a Börzsönyben (1) Forrástúra a Köszegi-hegységben (1) Geocaching tt. (1) Görgey (1) Havazoo (1) Hidzsra a várból (1) Hol a következő (1) Iluska séta (1) Kakukkhegy (1) Karszt (1) Kikelet vizei (1) Kincsem (1) Kinizsi 25 (1) KisNyolcas (1) Kiss Péter Emléktúra (1) Kohász kék (1) Kéktúra a Cserhát-kupáért (1) Kézdi 10 (1) Less Nándor (1) Libanoni cédrus (1) Libegő (1) Magas Bakony (1) Masni (1) Mecsek 999 (1) Merzse-mocsár É (1) Moccanj. Városliget (1) Mátra 40 (1) Mátrahegy (1) Nahát (1) Nyerges 40 (1) Oroszlány (1) PMTT (1) Pest irányába (1) Sorrento 21 (1) Szent Margit nyomában (1) Séta az éjszakában (1) Tojás 20 (1) Turul (1) Téli teljesítménytúra (1) Töki tökölő (1) Viharbükk (1) Váci csata 20 (1) Vándorbottal a vasparipáért (1) Várnak a várak (1) Városliget (1) Vöröskő (1) Zebegényi séta (1) Zugligeti (1) elmaradt (1) feladva (1) túramozgalom (1) Éjjel a Mezőföldön (1) Ну погоди (1)

Ars Poetica is lehetne


Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: akarom.
Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében.



A

Túranaptár

természet, az erdő, a szép tájak szeretete gyermekkorom óta bennem él. Faluban nőttem fel, ahol adott volt a lehetőség a természetben csatangolni...

Aztán városi életre kellett berendezkednem a tanulás, majd pedig a munka miatt. Szerencsére Miskolc és a Bükk elválaszthatatlan egymástól, így az erdőjárás, a kirándulás ott sem maradhatott ki az életemből. Budapesttel más a helyzet, rohanósabb az élet...
Persze feltaláltam magamat - ha már Miskolcon, egyetemistaként sokat jártam barlangba, akkor itt is megtaláltam a módját annak, hogy barlangba járjak.
Az MKBT Solymári bizottságán belül lehetőség volt néhány tavasztól őszig tartó szezonban az Ördöglyukban túrákat vezetni - barlangi idegenvezetőként a tudás meg a fizikum berozsdásodása ellen is hasznos nyarak voltak ezek.

Később maradtak a felszíni kirándulások, túrák, aztán 2006-ban egy szórólap, ami egy teljesítménytúrára invitált. Ha jól emlékszem, a Budai kilátókra. No, ez, akkor kimaradt, azonban 2007-ben a Barlangtól barlangig túrával elkezdődött a teljesítménytúrázó "pályafutásom"...
Eleinte csak hobbi, kellemes időtöltés, néha majd' belehalás :) aztán ahogy érezhetően javult a fizikumom, jöttek a szebbnél szebb, húzósabbnál húzósabb gyaloglatok.
No, ezekről a túrákról, az azokon szerzett tapasztalatokról,élményekről szól majd ez a blog.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért Zeller? Anno 1988 őszén, az NME rádióstúdiójában Nagy Pali ült a fotelban, nézett, meg ízlelgette az új stúdiós-jelölt nevét, majd kibökte, hogy legyen Zeller. Na, azért :-)
2013. szeptember 15., vasárnap
 Nemszeretem időjárás nézett ki erre a napra, de ezt a túrát semmiképp sem akartam kihagyni, úgyhogy ügyesen megvártam a délutáni jobb időt (na jó, bevallom, reggel esélyem sem lett volna kiérni a rajtba...), és kényelmesen P+R módszerrel megközelítve a rajtot a "délutános műszakra" neveztem, ahogy már jó néhány éve minden alkalommal.
A rajt, és a 21A célja idén sem a mamutfenyőknél volt, hanem az aszfaltútnál, ahol tehát pikk-pakk megírom a nevezési lapot, kifizetem a 600, azaz hatszáz Ft-os nevezési díjat, és nekivágok... A lendület a mamutfenyőkig tart, ahol úgy döntök, hogy kell a kamásli, ellenben nem kell az esőkabát.
Az ösvény keskeny, a fű magas, a permetező esőtől vizes gaztól a nadrágom secperc "kellemesen" vizes lesz - ekkor még csak remélem, hogy meg fog száradni.
Sokadik telesítés, így az egyébként nehezen észrevehető elágazások is simán mennek - aztán felfedezek néhány kósza fehér szalagot is...
A tavaly már látott irtás most sem szép, igyekszem gyorsan magam mögött hagyni, hiszen itt is keskeny az ösvény, ráadásul az eső is amolyan alattomosan nagyon apró cseppekben permetez, észrevétlenül áztatva el az embert, és talán az erdőben jobb útviszonyok várnak rám.
Így is lesz, néhány kerítésen létrán kell átmászni (most nincs egyik kapu sem nyitva), a kőbányánál a pont is, meg a fára felkötözött esernyő is a helyén van :-)
Ha már erre járok, benézek a kőfejtőbe is, utána pedig egy a völgy felől érkező futót igazítok útba - szegény egész rendesen elkavart... GPS-szel a kezében :)
Kellemes, mondhatni sétálós tempóban megyek a ritkán (egész pontosan évente egyszer) látott széles erdei úton, néhány kerítés leküzdése létrán mászva (megnéztem, idén egyik sem volt nyitva), majd jobbra fordulva a Telkibe vezető műút előtt még egy, ahol elolvashattuk, hogy vadászat miatt kéretik nem járkálni ezen a területen... Jó tudni, bár ahol bejöttünk a lekerített részre, ott nem volt ez kiírva...
A műút keresztezése után irány a Tarnai-pihenő. Az erdészház köré "frissen nőtt" kerítés, majd széles erdei úton tartok balra, hogy nem sokkal később a kellemesen emelkedő ösvényen gombát keresgélő kirándulókkal köszöntsük egymást. Még egy éles kanyar jobbra, egy kevés szint, és a következő ponton, a Tarnai-pihenőnél szusszanok egyet, no meg készítek egy fotót is a megunhatatlan panorámáról.


A pihenő után újult erővel tovább, fölfelé, de ez már csak hab a tortán - innentől szinte nem is lesz komolyabb emelkedő a túrán... Persze ez, így, ebben a formában nem igaz, de jó ebben a hitben gyalogolni :)
A jól ismert úton gyorsan fogy a táv, P3, majd érkezik balról a P- amin egy kellemes emelkedőt is tartogat a Vörös-pocsolya előtt - de ez már tényleg nem sok...
A P- P+ elágazásnál újabb pont, a bélyegzés után pedig robogás lefelé Remeteszőlősre, ahol ma épp falunapot tartanak, de a "sül-fő minden" kellemes illata sem tudja feledtetni azt, hogy itt hosszan kerül aszfalt a talpunk alá. Persze ha az ember megnézi a térképet, nem igazán talál más megoldást arra, hogy értelmes módon visszakeveredjen Hűvösvölgybe.
Persze egy rövid kivétel azért akad: a Remete-szurdokban kényelmes sétaúton lehet végiggyalogolni, persze csak az után, hogy az ember begyűjtötte a következő pont bélyegzését. Pár éve itt az ötvenes távon induló túratársaknak kellemetlen meglepetésben volt részük - a patak akkor térdig vagy fölötte ért - most persze hiába kerestem volna a patakot: teljesen száraz volt a meder...
A következő pont a templom kertjében van, ahogy azt megszokhattuk- egy apró különbséggel: ma nem volt esküvő :) pedig szinte minden alkalommal, ha erre túráztam, esküvőbe botlottam ezen a helyen. Mondjuk nem csoda, hiszen a templom is szép, a környék meg pláne - a nagy parkban akár egy komplett esküvői fotózást is meg lehet csinálni.
A hosszú "nemszeretem" aszfaltot most egészen jól viseltem, bár a Nagyrét sarkánál már épp kezdett elegem lenni belőle :-D
A célban egy kis dobozos gyümölcslé és a szokásos, szép kivitelű jelvény vár - ez utóbbinak a színei teljesítésenként változnak - 24 éve...
valamelyik éven láttam a teljes kollekciót, mindegyik nagyon szép, úgyhogy már ezért is megéri eljönni erre a jól kitalált útvonalon rendezett túrára - annál is inkább, mert jövőre a 25. rendezés következik. Remélem, nem az utolsó...


Track: Track_METEOR_21B_2013_szurt.gdb

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.